"TOP SILAŽA"
Ocena /oznaka za hibride z najvišjo kakovostjo silažne mase, Top Silaža, se dodeli hibridom, za katere je značilna visoka prebavljivost blastnih snovi (v obliko nevtralnih detergentskih vlaken - NDV), ki imajo največji delež od 40 - 50 % v koruzni silaži. Nevtralna detergentska vlakna - pri analizi silaže so to vlakna ki so topna v nevtralnem detergentu, kjer določamo vsebnost surove vlaknine, poznamo še ADF, to je vlaknina topna v kislem detergentu in ADL, vsebnost lignina. Vsebnost vlaken v NDF je torej sestavljena iz celuloze, lignina in hemiceluloze. Prebavljivost vlaken se v posameznem hibridu giblje v območju od 30 - 70 %. Koruzna silaža z višjo prebavljivostjo NDV se pokaže kot večje zauživanje suhe snovi pri krmljenju prežvekovalcev.
Koruzo lahko razdelimo na dva osnovna dela, vsebino celic in celično steno.
- Vsebina celic - 50-60 % suhe snovi celotne rastline (sestavljena iz 28-42 % škroba, 7-9 % NL, 2-8 % vodotopnega sladkorja, 4 % maščob in 5 % organske kisline) Prebavljivost vsebine celic je 92 - 100 %. Za določanje kakovosti je treba določiti le vsebnost hranil.
- Celična stena - 40-50 % suhe snovi celotne rastline (sestavljena iz 17-23 % celuloze, 2-3 % lignina in 19-24 % hemiceluloze) Prebavljivost celične stene je zelo spremenljiva, od 30 - 70 %. Če želimo določiti kakovost, ne zadostuje samo vsebnost, potrebno je določiti prebavljivost celične stene kot merilo kakovosti hibridov.
Podjetje OSEVA se že več let ukvarja z ocenjevanjem kakovosti hibridov in si je dovolilo, da dodeli nekaterih hibridom oznako TOP SILAŽA.
Oceno TOP SILAŽA so prejeli hibridi:
- ki so jih spremljali najmanj 3 leta v poskusih
- pri katerih so bila vsa opazovanja izvedena na živih živalih
- spremljanje hibridov in ocenjevanje so opravili neodvisni strokovnjaki in laboratoriji
- v času spremljanja pokazali najboljše rezultate prebavljivosti NDV
- ki so v času spremljanja pokazali odlične indikatorje donosa in hranilne vrednosti
Kaj nam prinese pridelava hibridov z oceno TOP SILAŽA?
- povečanje sprejema in zauživanje suhe snovi ( v primeru povčanja prebavljivosti NDV za 1 %, prihaja do povečanja zauživanja suhe snovi za 0,18 kg)
- povečanje proizvodnje mleka ( v primeru povečanja prebavljivosti NDV za 1 %, prihaja zaradi povečnja sprejema, zauživanja suhe snovi k povečanju proizvodnje mleka za 0,26 kg FCM*)
- izboljšanje kakovosti mleka
- izboljšanje zdravstvenega stanja goveda
- zmanjšanje stroškov proizvodnje mleka
*FCM- fat corrected milk - kilogram mleka, korigiran na mlečno maščobo, izračunan glede na porabo energije za proizvodnjo kilograma mleka z različno vsebnostjo maščobe, v tem primeru se izračuna z osnovo 4 % mlečne maščobe FCM= 0.4 * M + 15*F (M = mlečnost, F = mlečna maščoba)